Bjarne og Håkon

tirsdag 12. oktober 2010

Leseprosjekt 5.trinn

Gi barna lesehunger!
Astrid Lindgren sier at å gi barna lesehunger er den skjønneste gave! Og jeg tror jammen den godeste Astrid har rett!  Det å skape motivasjon for å lese bøker, må være en flott ting!

Jeg har lyst til å gi elevene mine økt motivasjon til å lese og å oppleve god litteratur.  Vi hadde i uka før høstferien "Bokuke" på Nybrg skole.  Av den grunn blir ikke vårt leseprosjekt noe stort og omfattende arbeid.  Vi har satt av omlag 3 timer hver uke i 2 uker nå.  Oppstart er i uke 42.

For å skape leselyst eller lesehunger som Astrid Lindgren snakker om , vil vi bruke mye høytlesing i klassen og smågrupper. Det vil bli lagt vekt på formidling og  refleksjon rundt både struktur og innhold.  Lesestopp med innslag av ulike uttrykk, både fra elevenes side og fra voksnes side vil bli gjennomført.
Når det gjelder valg av litteratur, tenkte jeg at elevene skulle få ha innvirknng på den måten at vi skullle diskutere oss fram til sjanger og tema. Ved å gi barna mulighet for å delta i utvelgelsen av bok, tror jeg motivasjonen for å jobbe med teksten blir større.  Noen forskere hevder at motivasjon er en del av selve leseprosessen! (Astrid Roe,2008:38 ). I vårt leseprosjekt står formidling av litteratur sterkt. Wicklund skriver at "Der hvor litteratur formidles regelmessig blant voksne, leses det mye. Der hvor bøkene får stå i fred uten at noen gjør forsøk på å formidle dem, leser lesehestene, de som allerede har funnet veien til ungdomslitteraturen" (Beret Wicklund, 2009:169). Læreren må jobbe med sin egen formidling av litteratur. Man må være engasjert og begeistret over både tema og struktur! Av den grunn må lærere ha kjennskap til god barne- og ungdomslitteratur.Vi leser for tiden "Parvana" og den er i stor grad autentisk og virkelig. Vi foretar lesestopp underveis, der vi undersøker begrep og ukjebnte ting fra landet og personene vi leser om. Engasjementet er overveldende! Barna blir følelsesmessig engasjert (og irritert) over det urette som foregår i Afghanistan under Taliban-regimet. Kanskje barna ville ha mer humor, fiksjon, fantasy eller poesi?  Det blir interessant å høre hva de sier.

Kilder:
Astrid Roe (2008). Lesedidaktikk- etter den første leseopplæringen. Oslo, Universitetsforlaget.
Beret Wicklund (2009). Barne og ungdomslitteratur. I Norskdidaktikk-ei grunnbok. Jon Smidt (red)

1 kommentar:

  1. Og det blir interessant for oss å følge med i bloggen din :-)

    SvarSlett