Jeg vil si noe om mitt forhold til det å være leselærer. Før var det å være leselærer forbeholdt norsklæreren. Sånn har jeg også holdt på. Norsklæreren skulle drive leseopplæring. Leseopplæringen skulle foregå på de laveste trinnene og være preget av lydering og pugg av lyder. Det var riktig holdning før det. I LK 06 har det blitt et endret syn på leseopplæringen. Å kunne lese har kommet inn som en av de 5 grunnleggende ferdighetene. Å kunne lese har blitt viktigere . Men hva er det egentlig det å kunne lese? Kan man å lese når man kan alle bokstavene? Må man trekke dem sammen til ord? Må man forstå hva ordene betyr? Kan man være flink til å lese, men ikke kunne svare på spørsmål fra teksten?
Hva må en leselærer legge vekt på i sin undervisning i lesing? Hvordan kan leseundervisning gjennomsyre en skolehverdag? Er det riktig at alle lærere skal drive leseundervisning? Kan dette gå på beksotning av det faglige utbytte de "andre" fagene?
Her var det mange spennende spørsmål, Bjarne! Ganske grunneleggende og overliggende spørsmål for arbeidet vi driver med på skolen. I tillegg er det spørsmålet om det er riktig at alle skal være leselærere, et spørsmål som ofte har blitt stilt og mange er uenige om. Jeg synes det virker spennende at du tar for deg disse problemstillingene, og er spent på hvor du vil legge hovedfokuset. Ved å ta utgangspunkt i LK06, vil du jo ha en god mulighet til å se på lesing i alle fag.
SvarSlettDu går midt inn i oppgaven ved å problematisere spørsmålet "Hva er det å kunne lese"? Ut fra det kan du jo vinkle og avgrense oppgaven din på mange ulike måter. Velger du å jobbe med lesing som en av de fem grunnleggende ferdighetene kan du få et mer oversiktsperspektiv i oppgaven. Et annet alternativ er kanskje å ta utgangspunkt i problemstillinger som gjelder akkurat det nivået elevene dine er på nå? Spennende å se hvilken retning du velger og hvilken teori du vil belyse.
SvarSlettHei Bjarne!
SvarSlettDu skriver et skikkelig innlegg med innledning og problemstilling.
Jeg har lest Kristin og Ninas kommentarer og synes også at du har spennende spørsmål. Men i lys av at du skal vise til din egen praksis, er et alternativ at du belyser din egen praksis i et annet fag enn norsk og reflekterer rundt de spørsmålene du nevner: Skal alle drive leseundervisning, går det på bekostning av det faglige utbyttet? Jeg tror jo at du finner nok teori som sier at de fagspesifikke lesestrategiene og faggbegreper er vel anvendt tid.
Lykke til!
Beate